Östermalm nya sätet för modern design

Dagens Industri
Onsdag 7 maj 2003.

Av Christer Ekbom


Kvarteren runt Östermalmstorg i centrala Stockholm är inte bara centrum för Sveriges främsta antikhandlare, utan även i allt högre grad för butiker med nutida design.

Gamla stan i Stockholm var länge landets självklara samlingsplats för antikvitetsaffärer – innan rollen efterhand övertogs av kvarteren kring Östermalmstorg. Nu öppnas här ytterligare en högborg för 1900-talets alltmer begärliga moderna ”antikviterter”.

Skandinavisk modernism och design från 1940-, 1950- och 1960-talen är inte bara högsta mode här hemma utan även utomlands, inte minst i USA.

Amerikanska samlare slukar inte bara danska möbler av Jacobsen,Wegner, Panton och Kjaerholm utan till exempel även svensk 1950-talskeramik och 1940-talsmattor från Märta Måås-Fjetterströms ateljé i Båstad.

Svenska lyxmöbler från 1900-talets första hälft betalas numera på auktion lika dyrt som 200 år äldre gustavianska antikviteter.

Ponti-utställning
Skotten Andrew Duncanson öppnade 1998 butiken Modernity i Gamla stan med inriktning på 1900-talsdesign av högsta kvalitet i möbler, keramik, glas, belysning och smycken och med tyngdpunkt på skandinaviska formgivare.

Inte helt oväntat är han också medlem av Sveriges konst- och antikhandlarförening.
Nu har Modernity flyttat vidare till Sibyllegatan och Östermalmstorg. Den nya butiken invigs med en specialutställning av möbler som formgivits av den kända italienske modernisten och arkitekten Gio Ponti som dog 1979.

Gio Ponti ritade även Italienska kulturinstitutet på Gärdet 1958, så det faller sig naturligt att utställningen hos Modernity sker i samarbete med institutet.
- Butiken i Gamla stan blev för trång och det blev för bökigt med alla transporter där. Jag har sneglat på Östermalmstorg i flera år – redan nu har jag tio gånger fler besökare här, berättar Andrew Duncanson.

Även Modernitys konkurrent Jackson i Gamla stan har nyligen öppnat filial i närheten, på Karlavägen.

I fjol flyttade Stockholms Auktionsverk – med en modern auktionsavdelning lika aktiv som den traditionellt inriktade – från centrala Gallerian vid Hamngatan till Nybrogatan i kvarteret intill Östermalmstorg.

Inte bara antikt
Här ligger dessutom Stockholms ledande butiker för nutida formgivning – längs Nybrogatan ligger David Design och Nordiska Galleriet och vid Sibyllegatan Asplunds.
Så i otålig väntan på ett permanent svenskt designmuseum får man väl säga att Östermalmstorg tills vidare kreerar rollen som Mittens rike för både ung och gammal formgivning.

Bildtexter:
HET ITALIENARE. Denna 1950-talsfåtölj av Gio Ponti från Italienska kulturinstitutet i Stockholm ingår i Modernitys specialutställning.

NYA ANTIKVITETER. Skandinavisk 1900-talsdesign är högsta mode i Modernitys nya butik vid Östermalmstorg i Stockholm.